reklama

obrazek

Drobenkový koláč

Autor: Recept z knihy Křížovky s báječnými recepty, vydává Nakladatelství Fragment.
Vloženo: 29.03.2012 16:11

Počet porcí: bez určení
Celkem hodnotilo: 14 lidí
Hodnocení: 2.86
Vaše hodnocení receptu:

Poslat recept mailem
Tisk receptu


Reklama

CoKdyKam.cz - výlety po Čechách a Moravě, kultura, zábava

Ingredience


250 g hrubé mouky
120 g másla
100 g krystalového cukru
1 vejce
½ prášku do pečiva
8 jablek (1 kg) nakrájených na kostičky
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
100 g lískových nebo vlašských ořechů
100 g rozinek

Příprava

1.Troubu předehřej na 170 °C.

2.Do velké mísy na zpracování těsta dej odváženou mouku a promíchej ji s práškem do pečiva. Přidej vejce a cukr. Ztuhlé máslo odkrajuj po malých kouscích rovnou do mísy.

3.Promíchej vařečkou a dále pracuj rukama. Prsty rychle promačkávej všechny přísady tak, aby vznikly přibližně steně velké žmolky či drobty.

4.Rozinky vsyp do vařící vody, odstav z ohně a nech je 15 minut bobtnat. Slij je přes sítko, a než je dáš do těsta, nech je máčet ponořené v rumu.

5.Vyber si 8 šťavnatých, spíše kyselých jablek. Oloupej je škrabkou na brambory a nakrájej na malé kostičky. Jablka pokapej citronem, aby neznědla, a posyp vanilkovým cukrem a skořicí. Přimíchej ořechy a spařené rozinky namočené v rumu.

6.Dortovou formu o průměru 26 cm vymaž máslem. Polovinu drobenkového těsta nasyp do formy a prsty ji přitlac ke dnu. Rozprostři jablečnou směs a rovnoměrně ji posyp druhou polovinou drobenky.

7.Ve vyhřáté troubě peč 30 minut, pak polož na koláč alobal a dopékej při stejné teplotě ještě 15 minut. Aby zůstala drobenka na povrchu vláčná, nech koláč chladnout pod alobalem.

Krájej až po úplném vychladnutí.

Poznámky

Křížovky s báječnými recepty (www.fragment.cz)

Recepty dle ingrediencí