reklama

obrazek

Dort z mrkve

Autor: Recept z knihy Křížovky a prima recepty, vydává Nakladatelství Fragment.
Vloženo: 29.03.2012 16:03

Počet porcí: bez určení
Celkem hodnotilo: 19 lidí
Hodnocení: 2.68
Vaše hodnocení receptu:

Poslat recept mailem
Tisk receptu


Reklama

CoKdyKam.cz - výlety po Čechách a Moravě, kultura, zábava

Ingredience

350 g mrkve
200 g mandlí
150 g piškotů
8 žloutků
300 g pískového cukru
1 citron – kůra i šťáva
1/8 l rumu
sníh z 8 bílků

Rumová poleva:
300 g moučkového cukru
125 ml rumu
1 lžíce horké vody

Příprava

1. Mrkev oškrábej a nastrouhej na jemném struhadle.
2. Mandle vsyp do vařící vody a po minutě je prudce zchlaď ve studené vodě. Pak už je jen zmáčkneš mezi prsty a sami se vyloupnou. Oloupané mandle umel nebo rozdrť v mixéru společně s piškoty (rozděl si je na víc várek).
3. Citrony použij chemicky neošetřené nebo je před strouháním důkladně omyj ve vodě kartáčkem.
4. Troubu rozehřej na 150 °C. Žloutky odděl od bílků do dvou šlehacích nádob. Ke žloutkům přidej cukr, šťávu a kůru z citronu. Šlehej, dokud směs nezhoustne a nezbělí. Z bílků ušlehej pevný sníh.
5. Do žloutkové hmoty vmíchej postupně strouhanou mrkev a rum. Střídavě přidávej sníh, mleté mandle a piškotové drobečky.
6. Formu o průměru 26 cm vymaž máslem a vysyp hrubou moukou. Do formy nalij těsto a peč při velmi nízké teplotě 1 hodinu. Dort nech vychladnout.
7. Rumová poleva: Moučkový cukr s horkou vodou a rumem šlehej nejméně 5 minut, až poleva zhoustne. Pak jí polij vychladlý dort, rychle rozetři a nech přetéct přes okraje. Kulatým dortovým nožem polevu odspodu (směrem nahoru) roztírej po stranách dortu.

Na ozdobu můžeš použít kandovanou pomerančovou kůru.

Poznámky

Křížovky a prima recepty (www.fragment.cz)

Recepty dle ingrediencí