
Srnčí hřbet
Vloženo: 29.03.2012 16:01
Počet porcí: bez určení
Hodnocení: 3.28
Vaše hodnocení receptu:
Poslat recept mailem
Tisk receptu
Ingredience
140 g mandlí + na posypání
1 žemle (¼ oloupané veky)
4 lžíce rumu
140 g krystalového cukru
6 žloutků
100 g hořké čokolády
špetka skořice
sníh ze 6 bílků
Poleva:
100 g hořké čokolády
1 lžička másla
100 g krystalového cukru
150 ml vody
Příprava
1. Mandle spař ve vařící vodě, zchlaď je ve studené a oloupej. Budeš-li je strouhat, dej je na chvíli do trouby usušit. Budeš-li je mixovat, sušení vynechej. Žemli nebo veku okrájej a bílou strídku rozdrob do hrnečku. Zalij ji rumem a nech chvíli máčet. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni nebo v troubě. Troubu předehřej na 160 °C. Formu na srnčí hřbet pečlivě vymaž rozpuštěným máslem a vysyp strouhankou.
2. Žloutky odděl od bílků do dvou nádob. Ke žloutkům přidej cukr a ušlehej do husté pěny (v robotu asi 3 minuty). Přidej žemli namočenou v rumu, špetku skořice a změklou čokoládu (ne horkou). Vše důkladně promíchej.
3 .Z bílků ušlehej tuhý sníh. Do vaječné hmoty ho přidávej po částech, střídavě s umletými mandlemi. Těsto nemíchej, jen jemně přehazuj. Těsto nalij do formy a peč 30-40 minut.
4. Párátkem nebo špejlí zjisti, je-li těsto uvnitř propečené. Po upečení srnčí hřbet vyndej z trouby a nech 3 minuty stát, aby šel dobře vyklopit. Vychladlý moučník potři čokoládovou polevou a posyp nasekanými mandlemi.
Čokoládová poleva:
Čokoládu nech v teple změknout. Cukr s vodou svař na nit: v kastrůlku nech cukr rozpustit ve vodě a zahřívej, dokud se od vařečky netáhne jako tenká nit. Změklou čokoládu smíchej s máslem, stále ji míchej a přilévej tenkým pramínkem svařený cukr. Polevou ihned polij moučník a dortovým nožem ji rychle uhlaď. Nůž přitom namáčej v teplé vodě.
Poznámky
Křížovky a prima recepty (www.fragment.cz)
Recepty dle ingrediencí

Bylinky, koření a houby
Houbové recepty, Čerstvé bylinky, Kořenící směsi, Jednodruhové koření, Bez určení, Léčivé bylinky


Nápoje
Léčivé bylinkové nápoje, Čaje a čajové směsi, Káva, Ovocné džusy, Zeleninové šťávy, Nelko drinky a koktejly, Alkoholické nápoje, drinky a koktejly, Bez určení

Ostatní
Sýry a sýrové směsi, Mléčné výrobky, Vejce a vaječné pokrmy, Těstoviny, Pizza, Sushi, Bez určení, Omáčky, Pomazánky, Marinády, Chléb a pečivo

Ovoce
Jablka, Hrušky, Třešně, Banány, Meruňky, Angrešt, Borůvky, Jahody, Broskve, Bez určení, Avokádo, Ovocné směsi a saláty, Citrón, Pomeranč, Kokos, Meloun, Mango, Švestky

Recepty na ryby
Treska, Pstruh, Okoun, Kapr, Úhoř, Losos, Tuňák, Candát, Štika, Rybí směsi, Platýz, Mečoun, Parma, Makrela

Recepty z masa
Kachní, Telecí, Skopové, Hovězí, Králičí, Krůtí, Kuřecí, Vepřové, Jehněčí, Mleté maso, Bez určení

Speciální recepty

Zelenina
Sója, Brambory, Rýže, Dýně, Čočka, Hrách, Mrkev, Cibule, Květák, Mrkev, Brokolice, Fazole, Špenát, Zelí, Kedluben, Celer, Hlávkový salát, Zeleninové směsi, Okurky, Rajčata, Artyčoky, Cizrna, Cuketa, Čekanka, Česnek, Bambusové výhonky, Fenykl, Lilek, Pórek, Řepa, Paprika, Olivy, Kapusta, Tykev, Chřest, Rukola