reklama

obrazek

Srnčí hřbet

Autor: Recept z knihy Křížovky a prima recepty, vydává Nakladatelství Fragment.
Vloženo: 29.03.2012 16:01

Počet porcí: bez určení
Celkem hodnotilo: 101 lidí
Hodnocení: 3.27
Vaše hodnocení receptu:

Poslat recept mailem
Tisk receptu


Reklama

CoKdyKam.cz - výlety po Čechách a Moravě, kultura, zábava

Ingredience

140 g mandlí + na posypání
1 žemle (¼ oloupané veky)
4 lžíce rumu
140 g krystalového cukru
6 žloutků
100 g hořké čokolády
špetka skořice
sníh ze 6 bílků

Poleva:
100 g hořké čokolády
1 lžička másla
100 g krystalového cukru
150 ml vody

Příprava

1. Mandle spař ve vařící vodě, zchlaď je ve studené a oloupej. Budeš-li je strouhat, dej je na chvíli do trouby usušit. Budeš-li je mixovat, sušení vynechej. Žemli nebo veku okrájej a bílou strídku rozdrob do hrnečku. Zalij ji rumem a nech chvíli máčet. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni nebo v troubě. Troubu předehřej na 160 °C. Formu na srnčí hřbet pečlivě vymaž rozpuštěným máslem a vysyp strouhankou.

2. Žloutky odděl od bílků do dvou nádob. Ke žloutkům přidej cukr a ušlehej do husté pěny (v robotu asi 3 minuty). Přidej žemli namočenou v rumu, špetku skořice a změklou čokoládu (ne horkou). Vše důkladně promíchej.

3 .Z bílků ušlehej tuhý sníh. Do vaječné hmoty ho přidávej po částech, střídavě s umletými mandlemi. Těsto nemíchej, jen jemně přehazuj. Těsto nalij do formy a peč 30-40 minut.

4. Párátkem nebo špejlí zjisti, je-li těsto uvnitř propečené. Po upečení srnčí hřbet vyndej z trouby a nech 3 minuty stát, aby šel dobře vyklopit. Vychladlý moučník potři čokoládovou polevou a posyp nasekanými mandlemi.

Čokoládová poleva:
Čokoládu nech v teple změknout. Cukr s vodou svař na nit: v kastrůlku nech cukr rozpustit ve vodě a zahřívej, dokud se od vařečky netáhne jako tenká nit. Změklou čokoládu smíchej s máslem, stále ji míchej a přilévej tenkým pramínkem svařený cukr. Polevou ihned polij moučník a dortovým nožem ji rychle uhlaď. Nůž přitom namáčej v teplé vodě.

Poznámky

Křížovky a prima recepty (www.fragment.cz)

Recepty dle ingrediencí