reklama

obrazek

Dort šarlotka

Autor: Recept z knihy Párty kuchařka pro kluky a holky, vydává Nakladatelství Fragment.
Vloženo: 05.04.2012 11:23

Počet porcí: bez určení
Celkem hodnotilo: 63 lidí
Hodnocení: 3.21
Vaše hodnocení receptu:

Poslat recept mailem
Tisk receptu


Reklama

CoKdyKam.cz - výlety po Čechách a Moravě, kultura, zábava

Ingredience

Suroviny pro formu o průměru 23 cm:
80 g másla
2 žloutky
1 vanilkový cukr
120 g krupicového cukru (6 polévkových lžic)
500 g měkkého tvarohu (2 vaničky)
2 plátky želatiny
2 polévkové lžíce mléka
200 g kulatých piškotů (1 sáček)
20 podlouhlých piškotů
100 ml šťávy z kompotu
1 kg hroznového vína bez pecek

Na obalení vína:
2 bílky
4 polévkové lžíce krystalového cukru

Příprava

1. Máslo vyndej z ledničky asi půl hodiny před přípravou. Nakrájej ho na malé kousky do mísy, ve které budeš dělat krém. Když změkne, přidej cukr, vanilkový cukr a žloutky (bílky uchovej v hrnečku na obalování vína). Šlehej tak dlouho, až je krém hladký a zbělí. Trvá to asi 3 minuty. Pak přidej tvarohy a ještě několik minut šlehej.
2. Připrav si želatinu. 2 plátky ponoř na 10 do studené vody.
3. Připrav si malý kastrůlek. Když želatina změkne, vyndej ji rukou, vymačkej z ní vodu a vlož do kastrůlku.
4. Přidej 2 polévkové lžíce studeného mléka a dej kastrůlek na velmi vlažnou plotnu (stupeň 2). Želatina se nesmí vařit, ztrtila by želírovací schopnost! Pomalu míchej, asi za 2 minuty se želatina rozpustí. Odstav kastrůlek ze sporáku a hne do želatiny vmíchej lžící tvarohové hmoty.
5. Pořádně vše rozmíchej a nalej zpátky d mísy s tvarohovou směsí. Ještě na minutu zapni šlehač, aby se želatina v tvarohové směsi důkladně promíchala. Víno omyj studenou vodou a nasypej na utrku, aby se osušilo. Na dno dortové formy rozlož v jedné vrstvě kulaté piškoty a pokapej je kompotovou šťávou.
6. Dlouhé piškoty zkrať o ½ a vylož jimi obvod formy. Piškoty pokryj polovinou tvarohového krému a hroznovým vínem.
7. Pokračuj vrstvou piškotů (použij i úlomky z dlouhých piškotů), pokapej je šťávou a překryj zbylou tvarohovou směsí. Dort přikryj alobalem a dej ho nejméně na 12 hodin do ledničky.
8. Uleželý dort ozdob na povrchu hroznovým vínem: v jedné misce rozmíchej vidličkou bílky, do druuhé nasypej krystalový cukr. Párátkem napíchn víno, ponoř ho do bílků a hned obal v cukru. Kuličky pokládej těsně vedle sebe na povrch dortu.

Poznámky

Párty kuchařka pro kluky a holky (www.fragment.cz)

Recepty dle ingrediencí