reklama

obrazek

Burákové máslo neboli arašídová pomazánka

Autor: Recept z knihy Kuchařka pro kluky a holky, vydává Nakladatelství Fragment.
Vloženo: 26.04.2012 10:54

Počet porcí: bez určení
Celkem hodnotilo: 112 lidí
Hodnocení: 3.79
Vaše hodnocení receptu:

Poslat recept mailem
Tisk receptu


Reklama

CoKdyKam.cz - výlety po Čechách a Moravě, kultura, zábava

Ingredience

Nasladko:
200 g nesolených arašídů
2-3 polévkové lžíce medu (nebo 2 polévkové lžíce cukru)
2-3 polévkové lžíce slunečnicového oleje

Naslano:
200 g nesolených arašídů
1 lžička soli
3-4 polévkové lžíce slunečnicového oleje

Příprava

1. Arašídy nejdřív opraž na pánvi. Pánev dej na sporák a ohřej ji na nižší teplotu (stupeň 5). Přisypej buráky, občas promíchej vařečkou a pánví trochu zatřes, aby se rozprostřely po celém dnu. Praž je 5 minut, buráky budou krásně vonět a začnou zlátnout.
2. Pánev odstav z ohně, ale pozor. I momo oheň se budou na horké pánvi pražit dál a mohly by se spálit. Pak by byla pomazánka nahořklá. Přesyp je tedy radši do jiné nádoby a nech je vychladnout.
3. Arašídy dej do mixéru, přidej cukr nebo med) ve slané variantě sůl) a mixuj, dokud nepřestanou buráky v mixeru létat jak šílené. Pak mixér vypni, otevři a vařečkou seškrábej hmotu ze stěn směrem dolů. Přidej olej a mixuj dál. Za 3 minuty by mělo mít máslo mazatelnou podobu. Když v něm zbydou kousky oříšků, je ještě lepší.
4. Burákové máslo přendej z mixéru do misky, přikryj fólií a dej do chladničky. Tam může vydržet třeba rok. Ale radši z něj udělej “snídani šampionů” - namazej burákové máslo na opečený toast, nebo z něj upeč koláčky.

Poznámky

Kuchařka pro kluky a holky (www.fragment.cz)

Recepty dle ingrediencí